Traditional to Transitional17 Photos
The goals of this project were to design the front yard to improve the curb appeal of the residence and create a more functional and beautiful back yard . Due to the natural slope of the site, a natural drain system was added to manage storm water runoff in both the front and back yards.

Traditional to Transitional

We removed all of the grass and replaced it with colorful, drought-tolerant plants including a combination of Australian hybrids, California Natives and assorted other hybrids. We used a flowering and fruit-bearing ground cover to help with erosion control and to encourage wildlife visitors.

Traditional to Transitional

We removed all of the grass and replaced it with colorful, drought-tolerant plants including a combination of Australian hybrids, California Natives and assorted other hybrids. We used a flowering and fruit-bearing ground cover to help with erosion control and to encourage wildlife visitors.

Traditional to Transitional

We removed all of the grass and replaced it with colorful, drought-tolerant plants including a combination of Australian hybrids, California Natives and assorted other hybrids. We used a flowering and fruit-bearing ground cover to help with erosion control and to encourage wildlife visitors.

Traditional to Transitional

"After" Close-up of flowering plants and grasses lining entry steps providing color and year-round interest.

Traditional to Transitional

"After" front entry walkway with color and texture lining the way. Creating movement and softening the lines of the house.

Traditional to Transitional

This is a California native sage and a hummingbird visitor

Traditional to Transitional

Close-up of hummingbird visiting California native sage

Traditional to Transitional

Close-Up of California native Penstemon, drought-tolerant bunch grass, white-flowering ground cover, lining the entry steps

Traditional to Transitional

We connected both dining and relaxing with a large light-colored stone selected by client that adds light to the space under the existing Coast Live Oak. We used decomposed granite in between the stones for drainage and color contrast creating a sense of movement in a very large space. There is ample room to add more seating for dining and relaxing. The natural stone gas fire pit was built on site.

Traditional to Transitional

We connected both dining and relaxing with a large light-colored stone selected by client that adds light to the space under the existing Coast Live Oak. We used decomposed granite in between the stones for drainage and color contrast creating a sense of movement in a very large space. There is ample room to add more seating for dining and relaxing. The natural stone gas fire pit was built on site.

Traditional to Transitional

We connected both dining and relaxing with a large light-colored stone selected by client that adds light to the space under the existing Coast Live Oak. We used decomposed granite in between the stones for drainage and color contrast creating a sense of movement in a very large space. There is ample room to add more seating for dining and relaxing. The natural stone gas fire pit was built on site.

Traditional to Transitional

We connected both dining and relaxing with a large light-colored stone selected by client that adds light to the space under the existing Coast Live Oak. We used decomposed granite in between the stones for drainage and color contrast creating a sense of movement in a very large space. There is ample room to add more seating for dining and relaxing. The natural stone gas fire pit was built on site.

Traditional to Transitional

We connected the new backyard entertaining area and renovated pool area with a new rustic walkway that both serves drainage and erosion control functions. Pool maintenance is easier and there is easy access to the pool equipment area. The client wanted a "rustic" , hiking trail look.

Traditional to Transitional

We connected both dining and relaxing with a large light-colored stone selected by client that adds light to the space under the existing Coast Live Oak. We used decomposed granite in between the stones for drainage and color contrast creating a sense of movement in a very large space. There is ample room to add more seating for dining and relaxing. The natural stone gas fire pit was built on site.

Traditional to Transitional

A new natural stone patio was added to the exterior of the residence to expand the exterior entertaining area and to connect the new landscape with the residence. New natural stone pathways were added to connect this patio to the pool area. The client requested a large grassy area for sports and play area for the resident canine members of the family.

Traditional to Transitional

There are two new natural stone pathways that were added to the back yard to connect the residence to the pool area and to the new backyard entertaining area. The natural stone pathway connects to the new natural stone patio off the kitchen.

Traditional to Transitional

We added two new natural stone pads with river pebbles to create a barbecue and prep space that was easily accessible from the house and to the new back dining/entertaining area. The client wanted a grassy area for sports for the canine members of the family.